PARA STRELIČARSTVO

Prvi parastreliličarski turnir je održan još daleke 1948 godine u Engleskoj u Stok Midivl bolnici, na tom turniru su učesvovali ratni veterani koji su bili tamo na oporavku, tako da je parastreličarstvo praktično začetnik razvoja parasporta. Kasnije tokom godina su se tom takmičenju priključivali i takmičari iz drugih zemalja pa da je ovo praktično preteča paraolimpiskim igrama i naravno na prvim održanim paraolimpiskim igrama 1960 godine je bilo takmičenja u parastreličarstvu i od tada do sada na svakoj paraolimpijadi je bilo i parastreličarstva.
Sam sport nije mnogo zahtevan tako da ovim sportom mogu da se bave skoro sve katekogije invalida, dovoljno je da je osoba psihički zdrava i da ima bar jedan zrav ekstremitet da bi se mogla baviti ovim sportom, čak je za razliku od većine ostalih parasportova moguće da se i slepe osobe bave ovim sportom,naravno i takmiče se u svojoj kategoriji, međutim za sada na paraolimpijadi još uvek nije bilo kategorije slepih. Kad sam rekao da je dovoljno da neko ima jedan zdrav ekstremitete da bi se bavio ovim sportom nisam se šalio, jer je poznato da američki reprezentetivac koji je inače rođen bez ruku drži luk nogom i tako osvaja svedska odličja pobeđujući čak i one koji pucaju sa dve zdrave ruke.
Osnovni uslov da bi neko bio kategorisan kao parastreličar je da ima problema sa održavanjem ravnoteže u stojećem položaju , ili da ima oštećenje ruku koje koje utiče na držanje luka odnosno pucanje ili da ima problema sa vidom u većoj meri.
Dve osnovne kategorije po vrsti luka sa kojim se puca su kompaud luk i rikarov luk, koje svaki sportista može da odabere po svojoj želji koji stil mu se više sviđa. Sport je prilagođen svim uzrasnim kategorijama i vrlo je privlačan za one koji žele rekreativno da se bave nekim sportom, ne iziskuje veliku fizičku spremnost kad je u pitanju rekreacija jer nateg luka (jačina) može da se kreće od 7kg pa na više, a dečiji lukovi mogu biti i po potrebi sa manjim nategom od 7 kg. Profesionalni parasportisti zbog precisnosti uglavnom koriste lukove sa nategom većim od 17 kg jer se strela onda brže kreće, ima manju parabolu i manje vetar može da utiče na njenu putanju prilikom takmičenj na otvorenom.

PKS 'VETERAN'

Klub je osnovan 2007.god sa ciljem promolisanja sporta osoba sa invaliditetom i bavljenja streličarskim sportom osoba sa invaliditetom, osnovali su ga ratni vojni invalidi pa je odtuda i naziv Veteran .
U prvih nekoliko godina klub je zbog nedostatka sredstava za kupovinu opreme (rekvizita) imao svaga 2 takmičara, danas klub ima 9 takmičara sa invaliditetom i 18 članova kluba, kao i jednog državna prvaka u parastreličarstu, tokom svog postojanja klub je skoro svake godine imao bar jednog državnog prvaka u parastreličarstvu i osvajao brojne medalje na turnirima u zemlji .U poslednje 4 godine smo imali i predstavnika na međunarodnim parastreličarskim turnirima koji su tamo učestvovali kao reprezentativci Srbije u parastreličarstvu ali nažalost na tim takmičenjima za sada nisu uspeli da osvoje ni jednu medalju.
Bez obzira što klub svake godine raspolaže sa krajnje simboličnim sredstvima uvek nekako uspemo da budemo bar malo bolji nego predhodnih godina i da ostvarimo neke nove uspehe, poput toga da popravimo najbolji rezultat kluba i da učestvujemo na više turnira nego u predhodnoj godini... tako smo u 2015 imali takmičara koji je na državnom prvenstvu uspeo ispucati 567 poena što je za 7 poena više od norme za paraolimpijadu kao i da učestvujemo na 12 parastreličarskih i streličarskih turnira, a prošle godine smo učestvovali na 18 turnira i imali smo streličara koji je bio najbolji u kategoriji veterana i više puta uzeo zlatnu medalju i na turnirima koji nisu bili rezervisani za sportiste sa invaliditetom. Ovi rezultati možda ne deluju inpresivno ali nama je bitno da svake godine napraredujemo kako rezultatski tako po posećenosti turnira jer jedino tako će mo ostvariti cilj a to je da 2020. god. bar 2 takmičara iz našeg kluba uzmu učešće na paraolimpijadi i okite se nekim od odličja.
Za razliku od nekih drugih sportova ovo je sport u kome parasportisti mogu da se takmiče na takmičenjima koja nisu rezervisana za sportiste sa invaliditetom i da odmere snage sa takmičarima koji nemaju invalidnosti pa smo od 2015 godine počeli da učestvujemo i na domaćim streličarskim turnirima i tu smo uspeli da ostvarimo napredak jer smo predhodnu sezonu završili na 17 mestu dok smo u ovoj sezoni (koja još traje) trenutno na 10 mestu u konkurenciji 22 klubova.
Trenutno najbolji parastreličar našeg kluba je Ištvan Horvat, a najperspektivniji parastreličar našeg kluba je Aleksandar Žepinić.

Foto galerija VETERAN

VESTI I AKTUELNOSTI:

Poštovani posetioci,
na stranici VESTI ćete uvek moći pročitati najnovije vesti i aktuelnosti koje se tiču kako rada Saveza tako i događaja vezanih sa sportska takmičenja i delatnosti klubova članova Saveza.

Partneri Saveza

TOP